Sangster Juridische Dienstverlening maakt gebruik van cookies.×

Bezwaar maken? Raadpleeg een gespecialiseerde advocaat!

Gespecialiseerde advocaat 
Wanneer er een probleem is met de cv-ketel of met de auto, gaat bijna niemand zelf aan de slag. Dan wordt er een deskundige gebeld die de problemen vakkundig moet gaan oplossen. Hoe kan het toch dat particulieren die een bezwaarschrift willen indienen omdat hun indicatie voor huishoudelijke ondersteuning is verlaagd, zich niet laten bijstaan door een advocaat die gespecialiseerd is in de Wmo? Ze maken zelf bezwaar of laten zich bij staan door goedbedoelende buren, kinderen, bewindvoerders of de schoonmaakhulp zelf. Standaard argumentatie is dat ze steeds zieker zijn geworden en dat het dan toch niet waar kan zijn dat de gemeente de huishoudelijke ondersteuning kort? De overheid wil dat ze zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en dat gaat zo niet. Het gevolg zal zijn dat ze opgenomen moeten worden in bijvoorbeeld een verpleeghuis en dat kost het de overheid alleen maar meer geld. Een lijst met alle medische gegevens en gebruikte medicijnen of een plastic tas met alle medicijnen, is de onderbouwing van de argumenten. Helaas, op deze manier maak je weinig kans dat het bezwaar slaagt en je de oude indicatie terugkrijgt.

Toevoeging Raad voor Rechtsbijstand 
Wanneer ik ze vervolgens vraag waarom ze geen advocaat hebben ingeschakeld, die gespecialiseerd is in de Wmo, is het standaard antwoord: Ik heb alleen AOW! Onbekend is kennelijk dat een sociaal advocaat bij de Raad voor Rechtsbijstand (RvR), een toevoeging kan aanvragen die de advocaat betaalt voor de juridische bijstand. De eigen bijdrage en eventueel griffierecht wordt meestal door de gemeente betaald (bijzondere bijstand). Onder aan de streep betaalt de cliënt niets. Zo ook mijn cliënte uit het bijgevoegde artikel (https://www.ed.nl/eindhoven/vechten-voor-huishoudelijke-hulp-in-eindhoven~a628f8ae/). Zij heeft de betaalde eigen bijdrage en de griffiekosten alweer terug ontvangen. Zij heeft met behulp van familie wel gezocht naar een advocaat Sociale Zekerheidsrecht. Als enige van circa 300 bezwaarmakers in Eindhoven, heeft ze, althans voorlopig, haar oude indicatie terug gekregen.

Dus ben je of ken je iemand, bijvoorbeeld je ouders, die bezwaar willen maken tegen een beschikking huishoudelijke ondersteuning: stuur ze door naar mij. Zie ook www.sociale-zekerheidsrecht.com en https://www.facebook.com/sangsteradvocatuur/, https://www.ed.nl/eindhoven/vechten-voor-huishoudelijke-hulp-in-eindhoven~a628f8ae/« terug naar overzicht
: mr. I. Sangster
: 04 februari 2019